top of page

Mülkü Almak İçin Anlaştık Peki Ya Sonra?

  • Yazarın fotoğrafı: Çağlan Er
    Çağlan Er
  • 8 Oca 2023
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 29 Oca 2023

İnternette okuduklarım, sosyal medya da paylaşılan görsellerde gördüğüm bazı şikayetlerden bahsetmek istiyorum. Daha önceki yazımda mağdur edilen tüketicilerden bahsetmiştim ancak şimdi bu mağdur olan tüketicilerin aslında kendi haklarını, nasıl davranmalı gerektiğini biliyorlar mı? Tabii ki de herkes her gün gayrimenkul alım satımı yapmıyor. Bu yüzden emlak alım satımı onlar için bir böbrek ağrısı gibi geliyordur.


Aslında benim karşılaştığım zorluklar insanların ön yargıları. Bu önyargıların oluşma sebepleri genellikle de yaşadıkları oluyor maalesef. Ancak bir de kendisi olumsuz bir durumla karşılaşmayıp kendi çevresinden duyduğu duyumlardan önyargı oluşturan bir kitle var ki bence en zorlu kitle bu grup oluyor. Bu konuyu daha fazla açmak istemiyorum burada başka bir makelenin konusu olarak ileri ki yazılarda açarım. İşte burada değinmek istediğim nokta geliyor. Aslında insanlar kendi kötü tecrübelerini birbirlerine anlatıyorlar fakat bu tecrübeden çıkarmaları gereken sonuçları ya da almaları gereken dersleri düşünmüyorlar. Mevzu, hakların bilinmesi mi, yoksa nasıl davranılması gerektiği mi?. Şimdi bir örnek verelim; ‘’Bir aile, bir ev beğeniyor. Evin konumu, katı, oda sayısı, cephesi, otoparkı….v.s. tam bu ailenin istediği gibi bir ev. Fiyat konusunda da ailenin babası kendinden emin bir şekilde pazarlığa başlıyor. Fiyat istediği yere geliyor, gelmiyor.. o kadar da önemli değil burası. Aİle, emlakçıyla anlaşıyor, evin alımı için.’’ Peki buradan sonra bilinçli bir tüketici ne yapmalı, bilinçsiz bir tüketici ne yapar. İnsanlar genel olarak bir ticaret söz konusuysa duygularıyla hareket eder ve artık o işin içerisine hakim olamadıkları hisler karışır. Mantık çoğunlukla devre dışı kalır ve andan uzaklaşıverirler. Belki ikilem de kalırlar o evi alıp almama da belki de henüz almadan taşınan olur, belki evi kiralayan olur belki de bir anda vazgeçen olur ya da emlakçıyı aradan çıkartmak isteyen olur….Örnekleri daha da çoğaltmak isterim ancak anlatmak istediğim konuya değinmek için bu kadar örnek yetecektir.


Şimdi bu noktadan sonra ne yapacağız. Almak istiyorum….evet sonra. İstiyorum mmmm bir bakalım, durup bir bekleyim. Belki birine daha sormam gerekir..Neyse uzatmayım konuyu. Eğer ki ev in alımı için fiyat konusunda anlaşma yapılmışsa öncelik o evin sizin adınıza ayrılması gerekir. Yazılı bir anlaşma yapılması gerekir ki her iki tarafta kendisini bağlı, yazılı anlaşmaya karşı mükellef hissetsin. Bunun içinde ciddiyetinizi göstermek gerekir ki ciddiyet de ancak bir meblağ karşılığında gösterilir. Yani bir rapora verilmeli ki mülk sahibi de kendi garantiye alabilsin. İyi bir emlak danışmanı ile çalışıyorsanız o sizi zaten bu konuda yönlendirecek her ne olursa olsun sizin buradan zararlı çıkmanızı engelleyecektir. Şunu unutmayın ki emlak danışmanı sizi düşündüğü gibi diğer tarafı da, mülk sahibi, düşünmek zorundadır. Tapu işlemlerine kadar olan bütün resmi işlemlerin halledilmesi gerekir. Bunlar; kapora verilmesi, satış sözleşmesi yapılması, her iki taraf içinde, ivedilikle, kredi varsa başvur yapılması veya tapu işlemleri için hareket geçilmesi. Mülkün kırtasiye işlemleri için; vergi, mülkün durumu, aidat, abonelikleri v.b gibi emlak danışmanı size satıştan sonra temiz bir şekilde teslim etmeli.


Ciddiyet, sakin kalma, hislerle hareket etmeme, olumlu düşünme, gereken cevapları alma..bizim sihirli kelimlerimiz. Bilgi sahibi olmak karşımızdaki insanlara doğru soruları sorarak başlamalı, karşımızdaki insandan şüphe duyarak olmamalı. Ön yargılarımızdan sıyrılmalıyız ki duygularımızın biz yönlendirmesine izin vermemeliyiz.




Comments


Kişisel İlgili Hizmet: Emlak ihtiyaçlarınızı anlamak için özel bir ilgi ve özenle çalışan emlak danışmanlarımız, sizinle işbi

Real Estate

ÇAĞLAN ER

  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

5287 Cadde 23/E Beytepe - Ankara 

+905071990348

bottom of page