top of page

Depozito Bedelini Nasıl Geri Alırım!

  • Yazarın fotoğrafı: Çağlan Er
    Çağlan Er
  • 29 Oca 2023
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 18 Oca 2024



Paranın gücü: Bu görsel, finansal başarı, güven ve kazançların sembolüdür. Paraların bir araya gelmesiyle oluşan bu estetik kompozisyon, zenginliği ve mali gücü temsil eder. Para, hedeflere ulaşma, yatırım yapma ve geleceği güvence altına alma anlamına gelir. Bu görsel, maddi başarıya giden yolda ilerlemenin simgesidir. Geleceği inşa etmek için finansal planlamaya odaklanma zamanı geldi.


Bir mülk kiralarken depozito ödemiş, mülkü terkettiğimizde de depozito iadesi için biraz heyecanlanmış, endişelenmişizdir. Acaba depozito mu iade alabilecek miyim? Bu depozito konusu herkes için sancılı bir durum olmakta. Özellikle mülk sahipleri iade ederlerken sorun yaşayan taraflardan biri. Özellikle de mülk sahiplerinin depozito tutarlarını harcadıklarını iyi biliyorum. Bir zaman bir mülk kiralamıştım İncek’de. Öğleden önce kontrat imzaladık ve öğleden sonra kiracı için çıkan aksilikten dolayı kontratı iptal etmek durumunda kaldık. Ödemiş olduğu hizmet bedelini, kira bedelini aynı gün iade ettik ancak ev sahibi depozito tutarını aldığının aynı saati içerisinde harcamasından dolayı tutarı ertesi gün iade edebilmiştik.


Benim de en çok karşılaştığım sorulardan bir tanesidir. Kiracıların en çok sorun yaşadıkları zamandır. Aslında kira kontratlarının yapılması, şartların kontratlarda belirlenmesi bu tip sorun yaşamaktan kurtaracaktır. Şartlar bellidir aslında mülkü nasıl aldıysanız öyle bırakmalısınız derim her zaman kiracılara. Bu tip söylemleri başta söyler ve kira kontratlarına da eklerim ki unutulmasın söylenenler yazıda da kalsın. Tabi bu söylediğim şey na-tamam alınmış bir dükkan için geçerli değildir. Yapılmamış aldığı bir yeri tekrar eski haline getirmesi mümkün değil, tabi ben de böyle bir şey beklemiyorum. Ancak şartlarımızı o zaman ona göre belirliyorum.


Her zaman kiracıları uyarmama rağmen en sık karşılaştığım isteklerden bir tanesi de depozito bedelini kirayla mahsuplaştırma isteği. Bu düşüncenin altında yatan neden depozitoyu geri alamam korkusu. Ancak kanun açık ve seçik belirtmiş ki depozito kira yerine sayılamaz. Bunun nedeni mülkün uğrayacağı zarara karşı alınmasından. Ancak yine de bir şansımı deneyim diyen kiracılarla karşılaşıyorum.


Depozitoyu dövizle ödeyen mi, kira bedeli olarak ödeyen mi, kira tutarı kadar mı ödeyen…çeşitli sayıda insan tanıdım. Bunların içerisinde en şanslıları dövizle ödeyen kiracılardır. Ülkedeki döviz hareketliliği en çok da onlara yaramaktadır. Bir kira bedeli ödesem olmaz mı? Tabii ki de olur, neden olmasın? En fazla 3 kira bedeli talep edebilirim. Benim için önemli olan kaç kira bedeli olduğu değil, mülkü kime kiraladığım, kiminle konuşacağım. Benim için iletişim kuracağım, iyi kiracılar. Kiracılar iyi de olsa depozito bedeli kontratta ne kadar yazıyorsa o kadar iade edilir. Faiz işlemez.


Şunu belirtmek isterim ki depozitosunu 3 ay içerisinde alamayan kişiler önce icra takibi başlatırlar daha sonra da Sulh Hukuk Mahkemesi’ne gidebilirler.


Başta söylenecek sonda söylenmemeli! Nasıl bulduysan öyle bırak! İki adet özlü sözle bugünki yazımızı da noktalayalım. Artık daha fazla depozito demenin bir anlamı yok. Yazının ana düşüncesi depozito üzerine düşünceler oldu. O kadar çok depozito kelimesini kullandımki arık bana yabancı bir kelime gibi geliyor.



Comments


Kişisel İlgili Hizmet: Emlak ihtiyaçlarınızı anlamak için özel bir ilgi ve özenle çalışan emlak danışmanlarımız, sizinle işbi

Real Estate

ÇAĞLAN ER

  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube

5287 Cadde 23/E Beytepe - Ankara 

+905071990348

bottom of page